Medicijnen voor PLS-patiënten
PLS is (nog) niet te genezen. De behandeling is vooral gericht op het verlichten van de symptomen.
Er zijn medicijnen die de spasticiteit kunnen verminderen zoals Baclofen, Tizanidine of een botox injectie.
Omdat deze medicijnen bijwerkingen hebben, moet per patiënt het medicijn en de hoeveelheid goed worden afgestemd.
Samen me de behandelde arts moet de patiënt de voor en tegen afwegen welk medicijn het beste bij de patiënt tot resultaat
kan leiden, soms kan dit enige tijd in beslag nemen.
De patiënt dient mondig te zijn en zijn ervaringen goed verwoorden.
Magnesium is een optie om bijvoorbeeld spasme te verminderen. Magnesium is nodig voor onder andere de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij de goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels.
Amitriptyline kan worden voorgeschreven bij chronische pijn en dan met name bij neuropathische pijn, dat wil zeggen als beschadiging van zenuw(-en) meespeelt in de oorzaak of het in stand houden van pijn. Er is relatief veel ervaring met amitriptyline bij neuropathische pijn. Soms kan een of meerdere bijwerkingen een positieve werking hebben, zoals een droge mond als er sprake is van te veel speekselproductie.
Daarnaast zijn er nog diverse middelen in onderzoek op hun bruikbaarheid tegen spasticiteit met Cannabis bijvoorbeeld, te roken en in thee. Cannabis is het actieve bestanddeel in marihuana en hasj. Diverse onderzoeken laten weliswaar zien dat cannabis-preparaten niet zonder meer effectief zijn. Toch lijken sommigen er baat bij te hebben. Verder onderzoek is nodig om veilig en effectief gebruik van cannabis-preparaten te ontwikkelen.
Als er door verlies van spierkracht problemen met het lopen ontstaan, kunnen diverse hulpmiddelen worden gebruikt zoals steunzolen, hoog orthopedisch schoeisel, beenbeugels, krukken, een rollator of een rolstoel. In een vergevorderd stadium kan bij spraak- en slikproblemen logopedie nodig zijn. Bij incontinentieproblemen worden soms medicijnen voorgeschreven om de spasticiteit van de blaas te verminderen.
De Stichting PLS verneemt graag van mensen met PLS welke medicijnen die niet genoemd worden en zij wel gebruiken en daar baat bij hebben.
Het delen van informatie kan andere lotgenoten mogelijk helpen!